onsdag 4 februari 2015



Äntligen tillbaka till det normala



Efter nästan tre stressiga månader med att ta hand om pappas hus, se till att han fått den hjälp han behöver efter sin stroke och sen lite julfirande och annat ovanpå det har jag äntligen hittat lite tid att uppdatera vad som lagats i mitt hobbyrum - även känt som mitt kök.

Julen har kommit och gått och det här är lite av det jag lyckades tillverka:



Saffransskorpor/biscotti

100 g smör
1 g saffran
2 ägg
1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl hackad sötmandel

Ugn: 175 grader

Smält smöret och häll i saffran. Häll över i en bunke och tillsätt
äggen. Blanda väl.
Blanda ner resterande ingredienser och sist mandeln. Forma
till tre längder. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25
minuter. Ta ut och skär upp skorporna i ca 1 cm tjocka skivor. Tillbaka in
i ugnen på 125 grader tills de torkat. 












Filoformar
Dessa gick ner på tvären vid vårt glöggmingel - perfekt att äta som de är utan bestick

1 paket filodeg
Fyllning:
100 g fläskfärs
Fisksås (efter smak)
1 finriven morot
100 g glasnudlar
1 klyfta vitlök
1 ägg

Koka upp glasnudlar enligt instruktioner på förpackningen, klipp sedan i små bitar.
Stek upp färsen tillsammans med fisksåsen, tillsätt morot och finhackad eller pressad vitlök och ägget. När allt är genomstekt tillsätts glasnudlarna. 
Fyll en teflonmuffinsplåt med filodeg - klippt efter formarnas storlek. Fyll sedan med färsröran och sätt in i ugnen på 150 grader tills filodegen fått lite färg. Servera.





Varm cider
1 liter äpplejuice
1 dl apelsinjuice
1 påse glöggkryddor
1-2 skivor apelsin


Häll allt i en kastrull
Koka upp och låt sedan sjuda tills härlig doft sprider sig och gästerna börjar bli törstiga :)










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar